Rana terapija

Rana terapija

rana-terapijaZa roditelje nije uvek lako da zaključe da li će njihovom detetu biti potreban ortodontski tretman. Zato je važno znati da se prvi pregled kod ortodonta preporučuje u uzrastu od oko 7 godina, kada su iznikli prvi stalni kutnjaci i uspostavili bočni zagrižaj. Tokom tog perioda, ortodont može proceniti da li je pravilan odnos vilica i zuba u zagrižaju sa obe bočne strane, kao i u odnosu napred-nazad. U uzrastu od 7 godina ortodontski tretman ne mora biti potreban, ali sam pregled je važan da bi se procenilo kada je najpovoljniji momenat za početak lečenja nepravilnosti ukoliko ih ima. Rana procena pruža pravovremeno otkrivanje problema i veću mogućnost za efikasno lečenje. Oprezno sprovedenom terapijom usmerava se način rasta i razvoja, što sprečava nastanak ozbiljnijih problema u kasnijem uzrastu. Kada ortodontska terapija nije neophodna, ortodont može pažljivo pratiti rast i razvoj tokom vremena i započeti terapiju u najidealnijem trenutku.

Ortodontska terapija nema samo za cilj poboljšanje estetike osmeha već pre svega da poboljša zdravlje ispravljajući nepravilnosti zagrižaja (malokluzije). Malokluzije nastaju kao rezultat nepravilnog odnosa zuba i vilica. One imaju uticaj na način kako se smejete, žvaćete, govorite, čistite zube, ali i kako se osećate po pitanju vašeg osmeha.

Čak i u najranijem uzrastu, u periodu mlečne denticije, roditelji mogu uočiti da se kod deteta razvijaju izvesne ortodontske nepravilnosti. Konsultujte vašeg ortodonta ukoliko primetite sledeće pojave kod Vašeg deteta:

Finger_or_thumb_sucking Sisanje prsta ili cucle dovodi do promene položaja zuba u nizu i gubitka kontakta između zuba.
early-t-02-155pix Otvoren zagrižaj može uzrokovati naviku tiskanja jezika ili nepravilan govor.
early-t-03-155pix Protrudirani (istureni) gornji zubi su izloženi prelomima usled povreda.
early-t-04-155pix Ukršten zagrižaj može uzrokovati nepovoljan rast i neravnomernu abraziju zuba.
early-t-05-155pix Obrnut preklop sekutića uzrokuje nepovoljan rast vilica.
early-t-06-155pix Dubok zagrižaj uzrokuje da donji prednji zubi u zagrižaju udaraju u meka tkiva nepca dovodeći do njihovog oštećenja ili problema sa vilicama i zglobom.
early-t-07-155pix Teskoba, nicanje zuba van niza otežava održavanje oralne higijene što dalje uzrokuje pojavu karijesa i oboljenja desni.

Rana terapija omogućava Vašem ortodontu da:

 • Ispravlja i usmerava rast vilica vašeg deteta, kako bi pomogao da stalni zubi niknu u pravilnom položaju u zubni niz
 • Uspostavlja simetriju lica i balans struktura promenom načina rasta vilica
 • Uskladi širinu zubnih lukova
 • Eliminiše ukršten zagrižaj koji, ukoliko se ne leči, može nepovoljno uticati na rast vilica i uzrokovati prevremeno trošenje zuba (abrazija zuba)
 • Stvori više prostora za zube u teskobi
 • Izbegne potrebu za vađenjem stalnih zuba u kasnijem uzrastu
 • Sačuva prostor za stalne zube koji treba da niknu i smanji mogućnost za pojavu impakcije zuba
 • Smanji rizik od traume isturenih prednjih zuba
 • Pojednostavi i skrati dužinu ortodontske terapije koja će biti sprovedena u kasnijem uzrastu
 • Eliminiše loše navike poput sisanja prsta i pomogne u poboljšanju blagih problema govora
 • Popravi samopouzdanje pacijentima

Interceptivna ortodoncija

Interceptivna ortodoncija ima za cilj da prepozna i otkloni potencijalne nepravilnosti i malpozicije dentofacijalnog kompleksa u početnoj fazi razvoja u periodu mlečnedenticije. Interceptivna mere se sprovode u vreme kada se malokluzija razvija ili se već razvila, sa ciljem da se spreči ispoljavanje malokluzije u najtežem obliku.

Početak terapije zavisi od tipa nepravilnosti ali i od fizičke i emotivne zrelosti deteta zbog saradnje u toku lečenja. U interceptivnoj terapiji se koriste pokretni ili delimično pokretni aparati koji se nose uglavnom noću, kao što su pločasti aparati, čuvari prostora, funkcionalni aparati, aparati za širenje vilica i facijalna maska. U specijalnim slučajevima mogu biti indikovani fiksni aparati na prednjim zubima tokom kraćeg perioda. Vrsta aparata će zavisiti od tipa nepravilnosti koja se koriguje.

Interceptivne mere

Tokom interceptivne terapije sprovode se sledeći terapijski postupci:

 • Serijsko vađenje zuba
 • Kontrola loših navika
 • Korekcija ukrštenog zagrižaja
 • Stvaranje prostora u zubnom nizu za sve zube
 • Sprečavanje razvoja nepravilnih odnosa vilica
 • Vežbe za oralne mišiće
 • Uklanjanje koštanih i mekotkivnih prepreka koji sprečavaju nicanje zuba

Serijsko vađenje zuba

Kod serijske ekstrakcije ortodont planira vađenje određenih mlečnih zuba a zatim i nekih stalnih zuba po unapred planiranom i utvrđenom obrascu sa ciljem da se usmerava nicanje stalnih zuba u povoljan položaj u zubnom nizu.

GALERIJA

Pre Posle
 et_b01  et_a01
 et_b02  et_a02
 et_b03  et_a03
 et_b04  et_a04

POZOVITE NAS!

Ako imate bilo kakvih pitanja, molimo Vas da nam pošaljete e-mail ili da nas pozovete na telefon ordinacije. Radujemo se susretu sa Vama u našoj stomatološkoj ordinaciji Studiodent sa nadom da Vam pomognemo da poboljšate vaš izgled i zdravlje.

Možete pozvati na + 381 64 199 4749 ili + 381 11 324 1689 kako bi ste dobili odgovor na Vaša pitanja ili da zakažete pregled.