Pokretni aparati

Pokretni aparati

Pokretni ortodontski aparati se često koriste za određena pomeranja zuba tokom mlečne, mešovite ili stalne denticije. Mogu se koristiti i u gornjoj i u donjoj vilici i obično sadrže razne tipove opruga i elastičnih elemenata za pomeranje zuba.
Pomoću ovih aparata, pomeranje zuba se uglavnom postiže inklinacijom tj. naginjanjem krunice u pravcu dejstva sile, dok se koren blago pomera u suprotnom pravcu. Zbog takvog načina delovanja, klinička aplikacija je ograničena na one slučajeve gde se potrebno da se položaj zuba poboljša naginjanjem zuba.

Takođe, pločasti aparat se koristi i za širenje vilica tako što se u aparat ugradi šraf za širenje koji stvara bočni pritisak na vilice. Kod pravilnog nošenja i aktivacije šrafa, nova kost raste u sredini vilice i nekada uska vilica sada dobija odgovarajuću širinu što dovodi i do korekcije zagrižaja. Širenje vilica može pomoći i u stvaranju prostora za pravilno nicanje stalnih zuba.

POZOVITE NAS!

Ako imate bilo kakvih pitanja, molimo Vas da nam pošaljete e-mail ili da nas pozovete na telefon ordinacije. Radujemo se susretu sa Vama u našoj stomatološkoj ordinaciji Studiodent sa nadom da Vam pomognemo da poboljšate vaš izgled i zdravlje.

Možete pozvati na + 381 64 199 4749 ili + 381 11 324 1689 kako bi ste dobili odgovor na Vaša pitanja ili da zakažete pregled.