Korektori zagrižaja

Korektori zagrižaja

Jedna od najčešćih anomalija zbog koje se pacijenti javljaju ortodontu je ta kada su gornji zubi istureni unapred i postavljeni mnogo ispred donjih zuba. Obično smo tada skloni da mislimo da su gornja vilica i zubi suviše istureni unapred, međutim, ovaj odnos zuba i vilica je najčešće posledica nerazvijene donje vilice koja je u prostoru postavljena unazad u odnosu na gornju. Kod ovakvih pacijenata, u terapiji želimo da podstaknemo rast donje vilice da bi se uskladila sa gornjom, a ortodontski aparati koje nazivamo korektori distalnog zagrižaja, kao što su FORSUS aparat, HERBST ili MARA, pomažu nam da to i postignemo.

Korektori distalnog zagrižaja su veoma efikasni u terapiji izraženog preklopa, nastalog usled nerazvijene donje vilice, i to kod pacijenata koji rastu. Oni stimulišu rast donje vilice unapred, dok istovremeno prave pritisak na gornju vilicu usmeren unazad i time sprečavaju njen dalji rast.

Iako ovi aparati sprečavaju tokom terapije da se donja vilica pomera unazad, pokreti otvaranja i zatvaranja vilica se i dalje obavljaju normalno, tako da pacijenti nemaju problema da nauče da žvaću hranu sa donjom vilicom u novom, isturenom položaju.

Forsus Appliance

Herbst Appliance

Mara Appliance

POZOVITE NAS!

Ako imate bilo kakvih pitanja, molimo Vas da nam pošaljete e-mail ili da nas pozovete na telefon ordinacije. Radujemo se susretu sa Vama u našoj stomatološkoj ordinaciji Studiodent sa nadom da Vam pomognemo da poboljšate vaš izgled i zdravlje.

Možete pozvati na + 381 64 199 4749 ili + 381 11 324 1689 kako bi ste dobili odgovor na Vaša pitanja ili da zakažete pregled.