Bravice

Bravice

Metalne bravice

Metalni fiksni aparat sastoji se od malih bravica izrađenih od nerđajućeg čelika koje se lepe direktno na gleđ zuba pomoću ortodontskog lepka. Današnje metalne proteze su male veličine, udobnije i mnogo privlačnije nego ranije.

Same bravice ne pomeraju zube; one su jednostavni stabilni vodeći mehanizam koji omogućava ortodontdskoj žici i drugim pomoćnim elementima (elastične gumice, lančići, federi i drugi uređaji) da utiču na pokrete zuba. Primenom konstantne, blage sile u dobro kontrolisanom pravcu, fiksni aparati polako pomeraju zube u željeni položaj. Ortodontske žice, koje su obavezni deo fiksnih aparata, su manje uočljive nego u prošlosti, a najnoviji materijali od kojih su napravljene omogućavaju da se zubi pomeraju brže sa mnogo manje nelagodnosti za pacijenta. Žice se vezuju za bravice pomoću ligaturnih gumica, a boju gumica, samim tim i izgled aparata, može odabrati pacijent.

Terapija fiksnim aparatima obično traje od jedne do tri godine, što zavisi od samog rasta vilica, zuba i lica pacijenta, kao i težine samog problema koji se leči. Pacijenti rastu različitom brzinom, tako da će i različito reagovati na terapiju fiksnim protezama.

Estetske bravice

Keramičke bravice su estetska alternativa metalnim bravicama. Ove bravice su manje vidljive od metalnih a koriste ih uglavnom stariji tinejdžeri i odrasli pacijenti iz estetskih razloga.

Providne bravice se prave od safira, svaki kristal se pažljivo brusi a zatim pomoću toplote polira u izvanredno glatke, neverovatno providne i veoma jake bravice. U našoj stomatološkoj ordinaciji Studiodent, zajedno sa estetskim bravicama koristimo i bele estetske lukove, što terapiju čini još više estetski prihvatljivom.

U Studiodent stomatološkoj ordinaciji u prilici smo da našim pacijentima ponudimo najkvalitetniju i najnapredniju poslednju generaciju estetskih bravica kao što su ICE Inspire i Damon Clear bravice.

ICE Inspire kristalno – providne bravice su najdiskretnije bravice koje postoje, bez obzira na prirodnu boju zuba. Dodatno, one se ne prebojavaju tokom vremena, tako da ćete sjajno izgledati tokom cele terapije.

Damon Clear bravice su deo inovativnog sistema Damon koje kombinuju samoligirajući sistem bravica (bez ligature) i tehnološki visokonapredne žičane lukove koje, klinički dokazano, pomeraju zube mnogo brže i udobnije sa spektakularnim rezultatima. Ove bravice kombinuju najbolje od tradicionalnih estetskih bravica i napredne tehnologije da bi obezbedile diskretno terapijsko iskustvo sa rezultatima koje prevazilaze samo ređanje zuba.

Estetske providne bravice zaista pomažu da za druge ljude postane manje uočljivo da osoba nosi ortodontski aparat, naročito ukoliko vas neko posmatra sa distance. Zato su estetske bravice danas veoma popularna opcija lečenja.

Plastične bravice Kompozitne bravice Keramičke bravice

Lingvalne bravice

Lingvalne bravice su alternativna terapija fiksnim protezama koje su na raspolaganju pacijentima koji imaju potrebu za ortodontskom terapijom, ali ne žele da drugi ljudi vide da nose fiksne aparate iz estetskih razloga. Ove bravice se lepe na unutrašnje površine zuba što ih čini sjajnom opcijom za one pacijente koji žele ’’nevidljive’’bravice.

Sam izraz ‘’lingvalne bravice’’ odnosi se na metodu ortodontske terapije kod koje su bravice i žica koje dovode do pomeranja zuba zalepljene na unutrašnju površinu zuba, za razliku od tradicionalnih bravica koje se postavljaju na spoljašnju površinu zuba i koje su drugima vidljive. Lingvalne bravice su specijalno dizajnirane metalne bravice koje intimno naležu na unutrašnje površine zuba.

Najvažnija prednost lingvalnih bravica leži u činjenici da su nevidljive. Može se reći, ipak, da efikasnost ovih aparata je manja nego tradicionalnih metalnih ili estetskih fiksnih aparata.

Nisu svi pacijenti pogodni kandidati za terapiju lingvalnim aparatima. U principu, odgovarajući kandidati su pre svega odrasli pacijenti i stariji tinejdžeri. Pacijentovi zubi treba da su normalne veličine. Dobri kandidati treba da imaju zagrižaj koji se može prilagoditi prisustvu lingvalnih bravica. Ako pacijent ima dubok preklop sekutića, odnosno dubok zagrižaj, ili ima jako izraženu teskobu što bi moglo prouzrokovati jake sile na same bravice dok žvaću ili kada sklope zube u zagrižaj, za ovakve pacijente lingvalne bravice ne bi bile dobar izbor za terapiju. Jedino analiza ortodonta može dovesti do zaključka da li su lingvalne bravice dobra metod izbora za vašu terapiju.

Postavljanje lingvalnih bravica

POZOVITE NAS!

Ako imate bilo kakvih pitanja, molimo Vas da nam pošaljete e-mail ili da nas pozovete na telefon ordinacije. Radujemo se susretu sa Vama u našoj stomatološkoj ordinaciji Studiodent sa nadom da Vam pomognemo da poboljšate vaš izgled i zdravlje.

Možete pozvati na + 381 64 199 4749 ili + 381 11 324 1689 kako bi ste dobili odgovor na Vaša pitanja ili da zakažete pregled.