Paradontologija

Paradontologija

Najlepši osmesi se stvaraju samo na zdravim desnima!

Parodontopatija je hronično uznapredovalo zapaljenje gingive koje, ukoliko se ne leči, trajno oštećuje desni, potporni aparat koji se nalazi oko korena zuba, kao i okolnu kost. Može da dovede do rasklaćenja i gubitka zuba, gubitka kosti i ozbiljnih opštih zdravstvenih problema.

Izazivač zapaljenja gingive je plak (naslage od hrane i bakterija) koji se taloži na ivici desni. Bakterije razlaganjem hrane stvaraju materije na koje organizam reaguje zapaljenjem, što dovodi do razgradnje tkiva gingive, formiranja gingivalnih džepova koji se produbljuju, a na kraju do gubitka potpornog aparata i kosti oko zuba.

Ako se ne leči, bolest desni može na kraju dovesti do gubitka zuba, tako da je veoma važno da vodite brigu o Vašem oralnom zdravlju. Oralno zdravlje je ujedno i važna komponenta dobrog opšteg zdravlja. Upalni proces kod paradontopatije može da izazove ili pogorša druga medicinska stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti, respiratorna oboljenja i dijabetes, a može da dovede i do komplikacija u trudnoći. I sama pomenuta hronična oboljenja mogu biti faktor rizika za nastanak parodontopatije. Dakle, potrebno je da bar jednom godišnje proverite kakvo je vaše parodontalno zdravlje, posebno ako već bolujete od nekog hroničnog oboljenja. Mi Vam možemo pomoći da povratite oralno zdravlje i da ga održavate u dobrom stanju.

Znaci koji ukazuju na oboljenje desni su crvena, otečena i bolna gingiva koja krvari na dodir ili tokom pranja zuba. Javlja se zadah iz usta koji ne prolazi, desni se povlače i na kraju dolazi do rasklaćenja i gubitka zuba. Što se pre započne lečenje u ranoj fazi razvoja oboljenja, bolja je i prognoza, a samo lečenje se u tom slučaju sprovodi jednostavnim procedurama.

U našoj ordinaciji pripremićemo plan terapije koji može da sadrži nehirurške ili hirurške metode lečenja parodontopatije. Ukoliko oboljenje nije uznapredovalo, cilj terapije je da se zaustavi zapaljenje gingive profesionalnim uklanjanjem čvrstih i mekih naslaga sa krunice zuba i obukom pacijenata o tehnikama čišćenja usne šupljine. Naročito je važno uklanjanje plaka i kamenca iz gingivalnih džepova posebnim instrumentima uz primenu lokalne anestezije. Kod naročito teških, uznapredovalih slučajeva, može biti neophodno da se čišćenje obolelih površina zubnog korena i kosti i uklanjanje izvora infekcije (plaka) sprovodi primenom hirurških zahvata na parodoncijumu. Krajnja metoda je vađenje jako oštećenih rasklaćenih zuba, čime se smanjuje opasnost od širenja infekcije.

Vaš stomatolog će vam detaljno objasniti na koji način će lečiti oboljenje parodoncijuma. Potrudićemo se da dobijete svu pažnju i negu kako bi smo povratili vaše oralno zdravlje.

GALERIJA

Pre Posle
 

POZOVITE NAS!

Ako imate bilo kakvih pitanja, molimo Vas da nam pošaljete e-mail ili da nas pozovete na telefon ordinacije. Radujemo se susretu sa Vama u našoj stomatološkoj ordinaciji Studiodent sa nadom da Vam pomognemo da poboljšate vaš izgled i zdravlje.

Možete pozvati na + 381 64 199 4749 ili + 381 11 324 1689 kako bi ste dobili odgovor na Vaša pitanja ili da zakažete pregled.