Zubni mostovi

Zubni mostovi

Mostovi su zubne nadoknade kreirane tako da zamenjuju jedan ili više izgubljenih zuba. Njima je potrebna potpora susednih prirodnih zuba na koje se most trajno fiksira tako da prirodni zubi nose zube koji nedostaju. Mostovi izgledaju, osećaju se i vrše funkciju kao prirodni zubi.

Usled gubitka zuba, u prazan prostor migriraju susedni zubi, pri čemu se remeti zagrižaj a desni mogu biti izložene potencijalnoj infekciji. Pored toga, normalne sposobnosti govora i žvakanja mogu biti ugrožene. Zubni mostovi efikasno sprečavaju mnoge probleme koji nastaju usled ranog gubitka zuba, dok istovremeno poboljšavaju izgled pacijenta.

Mostovi se prave od legure zlata, metala, porcelana, a najčešće od kombinacije ovih materijala, kada se porcelan nanosi na metalnu konstrukciju.

Mogu biti trajno cementirani (fiksni mostovi) ili pokretni.

Fiksni mostovi se cementiraju na susedne prirodne zube pored prostora koji je nastao usled vađenja zuba. Sastoje se od članova koji nadoknađuju izgubljene zube i krunica koje se cementiraju na prirodne susedne zube koji pružaju podršku mostu.

 

Pokretni mostovi su povezani sa susednim zubima pomoću metalnih kopči ili atečmena. Mogu se skidati radi čišćenja. Fiksni mostovi su mnogo stabilnija nadoknada u odnosu na pokretne mostove.

 

Implantom potpomognuti zubni mostovi

Implanti su savremeni način za nadoknadu zuba koji nedostaju. Postavljaju se u kost na mestu gde je zub izvađen i zamenjuju koren zuba. Kada sraste sa koštanim tkivom, na implant se cementira veštačka kruna zuba, ili most ako nedostaje veći broj zuba. Čak i ukoliko nemate ni jedan prirodni zub u vilici, uz pomoć implantata i mostova koji se na njih cementiraju, prirodni zubi mogu biti nadoknađeni.

GALERIJA

Pre Posle
   
   
   

POZOVITE NAS!

Ako imate bilo kakvih pitanja, molimo Vas da nam pošaljete e-mail ili da nas pozovete na telefon ordinacije. Radujemo se susretu sa Vama u našoj stomatološkoj ordinaciji Studiodent sa nadom da Vam pomognemo da poboljšate vaš izgled i zdravlje.

Možete pozvati na + 381 64 199 4749 ili + 381 11 324 1689 kako bi ste dobili odgovor na Vaša pitanja ili da zakažete pregled.