Zubni implantati

Zubni implantati

Implantologija je najsavremeniji način nadoknade izgubljenih zuba koji je atraktivan, udoban, trajan i stabilan. Zubni implanti mogu u potpunosti povratiti oralne funkcije i estetiku nakon gubitka zuba usled karijesa, povreda, paradontopatije i drugih stanja. Oni omogućavaju da se očuva zdrava zubna supstanca jer za fiksiranje nadoknada nije potrebna potpora susednih zuba.
Nedostatak zuba ne samo da umanjuje atraktivnost osmeha nego izaziva probleme u govoru, ishrani, funkciji vilica a može dovesti i do gubitka preostalih zuba. Implantima se mogu nadoknaditi pojedinačni zubi ili veći broj zuba. Osim toga, oni mogu formirati sistem fiksiranja za krunice, mostove i totalne proteze kod gubitka velikog broja zuba, čime će sprečiti gubitak vilične kosti. Implanti su udobni kao pravi zubi i izgledaju potpuno prirodno. Za mnoge ljude oni mogu trajati zauvek, pružajući odlaganje uočljivih znakova starenja koji rani gubitak zuba svakako ubrzava. Zahvaljujući implantima, očuvaće se zdrava supstanca susednih zuba, sprečiće se gubitak okolne kosti i povlačenje gingive, što se inače dešava kada se zubi nadoknađuju mostovima ili totalnim protezama.

Implanti su napravljeni od titanijuma, biokompatibilnog materijala, ugrađuju se u kost na mestu gde bi trebao da bude koren zuba koji nedostaje. Kada se u potpunosti integriše sa koštanim tkivom, u implant se postavlja nosač i na njega se trajno fiksirati krunica, most ili proteza koji će zameniti zube koji nedostaju.

Gubitak zuba uvek dovodi do resorpcije okolne kosti i gingive. Ukoliko dođe do značajnog gubitka, neophodno je pre implantacije ili tokom implantacije nadoknaditi izgubljenu kost ugradnjom veštačke kosti (augmentacija kosti).

Velika prednost ugradnje implanta kod gubitka pojedinačnih zuba u odnosu na mostove je u tome što se zub nadoknađuje bez brušenja susednih zdravih zuba, za razliku od mostova gde se susedni zubi bruse kako bi nosili i bili potpora mostu. Takođe, zubi u mostu su spojeni međusobno tako da se između njih ne može proći koncem kao kod prirodnih zuba i implantata, što veoma otežava održavanje oralne higijene.

Ako nedostaje veliki broj zuba, obično nema dovoljno zuba u vilici koji bi dugoročno dali potporu mostu. Zato su imlanti od esencijalnog značaja da nose veći broj krunica ili da daju potporu zubnim mostovima.

Ako većina ili svi zubi u vilici nedostaju, za nadoknadu se koristi veći broj implantata koji se raspoređuju na adekvatnim mestima u vilici i oni će nositi i fiksirati totalne proteze koje se na njih cementiraju. Za sve osobe koje nose totalne proteze, zbog resorpcije kosti usled gubitka zuba, postoji veliki problem retencije proteze, tako da imate osećaj da proteza može ispasti iz usta tokom obavljanja funkcija. Da bi bila stabilna u ustima, gornja totalna proteza treba da prekriva celo nepce što ima uticaj na čulo ukusa. Sa druge strane, totalne proteze koje su podržane implantima ne prekrivaju nepce jer im implanti daju stabilnost. Proteze, pogotovo u donjoj vilici, sklone su da iskliznu i ispadnu, što žvakanje i govor čini teškim i potencijalno neprijatnim. Kada su potpomognute implantima, proteze su stabilne, funkcije se obavljaju sa lakoćom a izgled zuba odaje utisak prirodnih zuba.

Zubni implanti izgledaju i osećaju se kao vaši prirodni zubi, toliko da ćete zaboraviti da ste ikada izgubili zub!

Šta mogu zubni implanti?

 • Da nadoknade jedan ili više zuba bez uticaja nasusedne zube
 • Da nadoknade više zuba u nizu čime se eliminiše potreba za pokretnim parcijalnim protezama
 • Da pruže potporu totalnim protezama čime im obezbeđuju stabilnost i izdržljivost

Prednosti zubnih implantata

Postoje mnoge prednosti implantata u odnosu na druge zubne nadoknade, uključujući:

 • Trajnost: Kada se implant postavi na mesto i zaraste, zubne krunice, mostovi ili totalne proteze se mogu trajno pričvrstiti na titanijumski implanatat.
 • Fleksibilnost: Zubni implanti mogu zameniti jedan ili više zuba na bilo kom mestu u zubnom nizu
 • Udobnost: Obzirom da implanti čvrsto srastaju sa koštanim tkivom i da su na njima trajno fiksirane protetske nadoknade, imaćete osećaj kao da su to vaši prirodni zubi
 • Estetika: Implanti izgledaju i osećaju se kao vaši prirodni zubi. Oni srastaju sa koštanim tkivom, sprečavajući gubitak kosti i povlačenje gingive, što se uobičajeno dešava kada se izgubljeni zubi nadoknađuju zubnim mostovima i protezama.
 • Čuvanje zdravih zuba: Implanti će sačuvati vaše zdrave susedne zube od brušenja koje je neophodno kad se zubi nadoknađuju zubnim mostovima. Pošto, za razliku od mostova, susedni zubi nisu potrebni da podupiru imlante, ostaće netaknuti i zdravi.
 • Poverenje: Implanti fiksiraju totalne proteze u ustima dajući vam samopouzdanje da se smejete, govorite i jedete udobno i bez bojazni od ispadanja nadoknade! Sa protezama koje se fiksiraju implantima nema više potrebe za korišćenjem lepkova za stabilizaciju proteza
 • Pouzdanost: Danas je stopa uspešnosti implantacije veoma velika. Smatraju se najboljom opcijom za nadoknađivanje izgubljenih zuba
 • Pravilan niz: Zubne nadoknade koje se fiksiraju na implante sprečavaju zube da se pomeraju, tako da se održava pravilan položaj zuba u nizu.
 • Snažna kost: Kada se izgubi zub, kost koja ga je podržavala počinje da atrofira i slabi tokom vremena. Ako se ovaj process resorpcije kosti ne kontroliše, vilična kost postaje nestabilna i vodi u dalji gubitak zuba. Zubni imlanti stimulišu stvaranje nove kosti oko imlanta, ojačavajući koštanu strukturu. Oni pomažu da se sačuva vilična kost a samim tim facijalna struktura i oblik.

POZOVITE NAS!

Ako imate bilo kakvih pitanja, molimo Vas da nam pošaljete e-mail ili da nas pozovete na telefon ordinacije. Radujemo se susretu sa Vama u našoj stomatološkoj ordinaciji Studiodent sa nadom da Vam pomognemo da poboljšate vaš izgled i zdravlje.

Možete pozvati na + 381 64 199 4749 ili + 381 11 324 1689 kako bi ste dobili odgovor na Vaša pitanja ili da zakažete pregled.