Dečija stomatologija

Dečija stomatologija

Mlečni zubi ne traju toliko dugo kao stalni zubi, ali imaju veoma važnu ulogu u njihovom razvoju. Dok su na svom mestu u zubnom nizu, mlečni zubi će omogućiti vašem detetu da pravilno govori, žvaće i naravno, da se neodoljivo smeje. Oni su ujedno i čuvari prostora za stalne zube koji će ih zameniti. Ako dođe do ranog gubitka mlečnih zuba usled karijesa ili povreda, susedni stalni zubi će se pomerati u nastali slobodan prostor, što dovodi do krivljenja zuba, pojave teskobe i pogrešnog nicanja stalnih zuba.

Prva poseta vašeg deta stomatologu treba da bude prijatno pozitivno iskustvo. Naši doktori poklanjaju posebnu pažnju da koriste prijatne, jednostavne i razumljive reči kako bi detetu objasnili svaki postupak u cilju očuvanja njegovog oralnog zdravlja. Mi želimo da se vi i vaše dete osećate sigurno i opušteno od prvog momenta kada dođete u našu ordinaciju.

Kako bi smo doprineli stvaranju pozitivnog prvog utiska, izdvojićemo za vaše dete onoliko vremena koliko je neophodno da se uspostavi kontakt i poverenje. Ispitaćemo kako se odvija razvoj zuba, potražićemo znake koji ukazuju na prisustvo karijesa, probleme u zagrižaju, oboljenja desni i druge nepravilnosti.

Naši stomatolozi daće vam savete vezano za:

  • Razvoj zuba
  • Kako postupati sa decom koja upražnjavaju naviku sisanja palca, cucle i jezika
  • Kako zaštititi zube tokom sportskih aktivnosti
  • Koliko često i na koji način prati detetu zube
  • Uticaju fluorida u prevenciji karijesa
  • Kada dete treba da počne da koristi pastu i konac za zube
  • Koju hranu treba izbegavati radi prevencije karijesa

Koji su najbolji načini za čišćenje zuba moje bebe?

Čak i pre nego što se u ustima pojave prvi zubi, savetujemo da se redovno održava higijena usne šupljine nakon hranjenja deteta pomoću vlažne, meke krpe.

U periodu od šestog do dvanaestog meseca života, vaša beba će dobiti prve mlečne zube. Masirajte vlažnom krpom ili čistim prstima desni vašeg deteta da bi ste olakšali izbijanje zuba koje može biti bolno. Mnoga deca osećaju olakšanje dok grickaju igračke . Čim se prvi zub pojavi treba da koristite četkicu za pranje zuba. Izaberite četkicu sa mekim vlaknima i malom glavom. Nemojte koristiti zubnu pastu sa fluorom dok dete ne napuni dve godine. Naviknite dete u najmanjem uzrastu da redovno održava oralnu higijenu i ta navika će mu ostati zauvek!

Od momenta izbijanja, stalno pregledajte zube vašeg deteta. Posebno obratite pažnju na promenu boje i pojavu linija i tačkica na zubima jer mogu ukazati na početak formiranja karijesa. Perite zube vašeg deteta nakon svakog obroka, a obavezno pre spavanja.

Posećujte redovno stomatologa

Šećer iz hrane i pića ostaje u ustima i ukoliko se ne ukloni, pretvara se u kiselinu koja nagriza gleđ zuba i uzrokuje karijes. Mlečni zubi imaju veću sklonost ka karijesu jer mala deca ne peru zube dovoljno često i detaljno kao što bi trebala. Samo pravilno pranje zuba, upotreba konca i redovno posećivanje stomatologa držaće karijes pod kontrolom.

Dovedite vaše dete dva puta godišnje na čišćenje i pregled kod stomatologa. Mi savetujemo da se uklanjanje naslaga sa zuba i fluorizacija radi svakih šest meseci kako bi dete imalo zdrave i otporne zube. Predlažemo i zalivanje fisura kao jednostavnu i veoma uspešnu metodu zaštite zuba.

Zalivanje fisura

Za neke pacijente čišćenje zuba četkicom i koncem nije dovoljno u borbi protiv karijesa. Neka mesta u našim ustima je teško očistiti, naročito izražene fissure i jamice na zubima gde se nagomilavaju hrana i bakterije. Zalivači pomažu u borbi protiv karijesa i olakšavaju održavanje oralne higijene.

Zalivači su plastične smole koje se lepe na površinu zuba, pokrivaju jamice i fissure zuba koje je teško očistiti i formiraju glatku površinu zuba tako da olakšavaju održavanje higijene. Mi preporučujemo zalivanje fisura kao sigurnu, jednostavanu metodu da se izbegne nastanak karijesa, pogotovo za kutnjake koji se teško peru.

Obično se zalivači koriste za zaštitu novoizniklih mlečnih i stalnih zuba, tako da mnoga deca imaju zalivene fissure. Međutim, zalivanje fisura nije samo za decu već i odrasli mogu da zaštite svoje zube dok su god zdravi! Vaš stomatolog će predložiti ovu metodu zaštite ukoliko ona odgovara vašim oralnim potrebama.

Većina zalivača traje tri do pet godina, kod odraslih i duže. Samo potpuno očuvan zalivač štiti zube od karijesa, tako da ako se ošteti, pozovite vašeg stomatologa da ga zameni.

POZOVITE NAS!

Ako imate bilo kakvih pitanja, molimo Vas da nam pošaljete e-mail ili da nas pozovete na telefon ordinacije. Radujemo se susretu sa Vama u našoj stomatološkoj ordinaciji Studiodent sa nadom da Vam pomognemo da poboljšate vaš izgled i zdravlje.

Možete pozvati na + 381 64 199 4749 ili + 381 11 324 1689 kako bi ste dobili odgovor na Vaša pitanja ili da zakažete pregled.