Keramičke krunice

Keramičke krunice

Keramičke krunice se koriste za nadoknadu krunica zuba koje su veoma oštećene karijesom, koje imaju defekte ili su polomljene, sa ciljem da se zub ojača i da se poboljša izgled zuba. Često se koriste u slučaju kada imamo veoma velike ispune (plombe) koje su oslabljene i stalno pucaju. Mogu se koristiti da prekriju prebojene potamnele i neatraktivne zube. Keramičke krunice kao kapa prekrivaju postojeći zub, ali se mogu koristiti i preko zubnih implantata ili kao deo zubnih mostova. Krunice se cementiraju na postojeći zub i potpuno pokrivaju deo zuba iznad linije desni, tako da postaju nova spoljašnja površina Vašeg zuba. Mogu se izrađivati od keramike, metala ili kombinovanjem različitih materijala. Keramičke krunice (bezmetalne krune) imaju prednost nad drugim materijalima što imitiraju providnost i boju prirodnih zuba, a istovremeno su veoma čvrst i otporan materijal.

  • Desno: metalokeramička kruna, nakon nekoliko godina uočiće se siva linija oko ivice desni.
  • Sredina: keramika na zlatu. Veoma biokompatibilna, nema promena boje desni.
  • Levo: bezmetalna kruna, najbolje estetsko rešenje.
  Bezmetalne krunice se koriste da nadoknade teško oštećene krunice zuba, izgledaju veoma prirodno, ne prebojavaju desni tokom vremena kao što se dešava kod metalokeramičkih kruna. Krunice su izuzetno prilagodljive, mogu se koristiti za korekciju položaja zuba koji su u teskobi ili suviše izbačeni unapred, njima se može zatvoriti višak prostora između zuba ili korigovati neatraktivna boja zuba. Kvalitet i izgled naših bezmetalnih kruna može se porediti sa prirodnim zubima i doprineće da promene Vašeg osmeha dugo traju.

Indikacije za izradu krunica

  • Zubi koji su više puta lečeni i gde imamo više plombe nego zdrave strukture zuba, tako da su zidovi zuba oslabljeni i ne mogu više podržavati veliku plombu. Keramička krunica se pravi da bi se sprečilo lomljenje krune zuba.
  • Kod izraženog preloma ili oštećenja zuba kada nedostaje veći deo krunice.
  • Zubi sa lečenim kanalom korena koje je potrebno zaštititi krunom.
  • Prebojeni, neatraktivni zubi, lošeg položaja. Keramičke krune se tada prave da stvore prirodan izgled zuba.

Postupak izrade zubnih kruna

Zubne krunice mogu biti napravljene za samo dve posete ordinaciji. Tokom prve posete, polomljeni zub se prvo nadogradi a potom preoblikuje i brusi da bi se obezbedio prostor za veštačku krunu. Potom se uzima otisak zuba i izrađuje privremena kruna koja se cementira na zub dok se ne završi izrada keramičke krune. Tokom sledeće posete, keramička krunica se cementira na zub kao trajna nadoknada.

POZOVITE NAS!

Ako imate bilo kakvih pitanja, molimo Vas da nam pošaljete e-mail ili da nas pozovete na telefon ordinacije. Radujemo se susretu sa Vama u našoj stomatološkoj ordinaciji Studiodent sa nadom da Vam pomognemo da poboljšate vaš izgled i zdravlje.

Možete pozvati na + 381 64 199 4749 ili + 381 11 324 1689 kako bi ste dobili odgovor na Vaša pitanja ili da zakažete pregled.