Retencioni aparati

Retencioni aparati

Završna faza ortodontske terapije naziva se retenciona faza ili faza održavanja rezultata terapije. Ona započinje onog momenta kada se ukloni fiksni ortodontski aparat i traje minimum 12 meseci a može trajati neograničeno dugo, što zavisi od tipa nepravilnosti koja je lečena. Ritejneri održavaju zube u korigovanom položaju nakon terapije, usmeravaju zube u pravilnu okluziju i sprečavaju neželjena pomeranja zuba. Retencioni aprati se obično nose sve vreme tokom prve godine po završetku terapije da bi se završila remodelacija kosti i desni, a zatim samo tokom noći da bi se održavao rezultat terapije. Ako se retencioni aparati ne nose kao što je dato uputstvo, čak i za veoma kratko vreme, može doći do recidiva i vraćanja zuba u neželjeni položaj. Vaš konačan izgled zavisi od načina korišćenja i čuvanja ritejnera.

Postoje dva osnovna tipa ritejnera:

FIKSNI RITEJNER

Ovaj tip retencionog aparata je trajno zalepljen na unutrašnjoj površini zuba. Napravljen je od speciajlne čelične žice koja intimno naleže na unutrašnju površinu prednjih zuba za koju je zalepljena kompozitnim materijalom.

Postoji mogućnost da se aparat tokom vremena odlepi od zuba, naročito ako donjim zubima pacijent direktno grize na ritejner. U tom slučaju se preporučuje da pacijent tokom noći nosi pokretnu retencionu foliju da spreči traumatski zagrižaj i sačuva fiksni ritejner. Ako se dogodi da se aparat odlepi od zuba, molimo Vas da nas odmah kontaktirate, pre nego što dodje do neželjenih pomeranaj zuba.

POKRETNI RITEJNERI

Ovaj tip ritejnera se može skinuti tokom jela i pranja zuba ili ako se pravi pauza u nošenju tokom dana i za to vreme se odlaže u specijalnu kutiju da se ne izgubi ili polomi.

  • Hawley aparat
Hawley aparat je pokretni retencioni aparat koji se sastoji od retencionih čeličnih kukica na bočnim zubima, žice (labijalnog luka) preko prednjih zuba, i akrilatne ploče koja prekriva nepce u gornjoj vilici, odnosno unutrašnju stranu zuba u donjoj vilici.

  • Essix aparat (retencione folije)
Retencione folije su napravljene od tanke providne plastike, precizno obuhvataju sve površine zuba ne dozvoljavajući im da se pomeraju. Ako na foliji tokom vremena primetite znakove habanja, nema razloga za brigu izuzev ako se potpuno ne polomi.
  • Splint

Splint je retencioni aparat koji se izrađuje od providnog akrilata koji precizno pokriva konture zuba da bi pomogao da se uspostavi ravnomeran kontakt između gornjih i donjih zuba. Kako bi bio stabilniji u ustima mogu se ugraditi i žičane kukice za bočne zube. Akrilatno telo aparata ne prekriva nepce, što ga čini udobnim za nošenje.

Time što ravnomerno raspoređuje silu na sve zube tokom zagrižaja, ovaj aparat smanjuje traumatske kontakte, daje potporu koštanom i mekom tkivu, kao i mišićima i viličnim zglobovima. Splint se nosi noću i kod kuće.

  • Pozicioner
Pozicioner je providan , fleksibilan štitnik za zube koji odgovara konturi zubnog niza. Koristi se za održavanje rezultata terapije i sprečava pomeranje zuba. U određenim situacijama može se koristiti za minimalna pomeranja zuba ili poboljšanje zagrižaja.

Podsećanje: Retencija je podjednako važna kao i sam ortodontski tretman i od suštinskog je značaja za održavanje Vašeg novog zagrižaja i osmeha!

POZOVITE NAS!

Ako imate bilo kakvih pitanja, molimo Vas da nam pošaljete e-mail ili da nas pozovete na telefon ordinacije. Radujemo se susretu sa Vama u našoj stomatološkoj ordinaciji Studiodent sa nadom da Vam pomognemo da poboljšate vaš izgled i zdravlje.

Možete pozvati na + 381 64 199 4749 ili + 381 11 324 1689 kako bi ste dobili odgovor na Vaša pitanja ili da zakažete pregled.